torstai 2. toukokuuta 2013

Gluteeniton suklaakakku


Ystäväni tilasi minulta vapuksi tyttärelleen "jotain herkullista gluteenitonta ja saaaaa olla suklaata", joten päätin tehdä hänelle kakun. Olin kokeillut viikonloppuna tehdä kuvaussessioon Kinuskikissan gluteenittomia, laktoosittomia ja munattomia valkosuklaaleivonnaisia, joten päädyin ottamaan tämän reseptin pohjaksi suklaiseen kakkuuni ja muokata sitä vain ulkomuodoltaan hieman.


Tämä kakku on herkkusuun unelma! Se on todella suklainen, miltei kuin mutakakku ja valkosuklaakuorrute tekee siihen ihanan makoisan lisän vastapainoksi tumman suklaan täyteläisyydelle. Karpalot tuovat tähän makuyhdistelmään mukavaa kirpeyttä.

Halutessasi saat tästä kakusta myös munattoman ja laktoosittoman tai jopa täysin vegaanille sopivan kakun käyttäessäsi suluissa olevia aineosasia.

POHJA:
200 g voita (TAI 200g maidotonta margariinia)
2 dl sokeria
1 muna (TAI 1/2 dl soijamaitoa ja 3 rkl soijajauhoa)
4 dl gluteenitonta jauhoseosta
4 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 1/2 dl kermaa (TAI soijamaitoa)
100 g tummaa suklaata

SISÄLLE:
Vadelmahilloa

KUORRUTE:
300 g valkosuklaata (TAI maidotonta valkosuklaata)
0,8 dl kermaa (TAI vaniljan makuista soijamaitoa)
Kuivattuja karpaloita 1/2 pussia

KORISTEIKSI:
Kuivattuja karpaloita 1/2 pussia
Valkosuklaata raastettuna
Tummasta suklaasta pursotettuja koristeita

OHJE:
1. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi
2. Lisää muna hyvin vatkaten
3. Lisää vuorotellen keskenään sekoitetut kuivat aineet ja kerma
4. Lisää lopuksi sulatettu suklaa
5. Jaa taikina kahteen voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan 
6. Paista 175°C n.25 min

7. Anna kakkujen jäähtyä n. 5 min ennen kumoamista
8. Lisää vadelmahillo väliin
9. Lämmitä kerma ja valkosuklaa vesihauteessa, lisää karpalot
10.  Kuorruta kakku kun kuorrute on jäähtynyt hieman ja koristele 






KAUPPALISTA:
- voita
- sokeria
- munia
- gluteenitonta jauhoseosta
- tummaa kaakaojauhetta
- leivinjauhetta
- vaniljasokeria
- kermaa (laktoositon 3,3 dl)
- tumma suklaa
- valkoista suklaata (esim 3 x 130g levyä Panda)
- vadelmahilloa
- kuivattuja karpaloita


VINKKEJÄ:
Tämän kakun voi hyvin tehdä myös pellille (23 cm x 31cm) suklaapiirakan tapaan ja kuorruttaa valkosuklaalla ja karpaloilla.

Tässä ohjeessa olen tehnyt tämän kakun vain gluteenittomana.

Taikina on melko jähmeää, eikä nouse tai leviä paistettaessa kovinkaan paljoa, joten levitä taikina hyvin ja kärsivällisesti kakkuvuokiin.

Valkosuklaata sulattaessa on hyvä olla varovainen, eikä sulattaa sitä liian kuumassa, ettei suklaa mene kokkareiseksi. Sulatin itse suklaan vesihauteessa, mutta myös mikro sopii sulatukseen hyvin. Itselläni ensimmäinen kuorrutussatsi meni toiseen käyttöön, koska siitä tuli liian rakeista. Toisen sulatuskerran kanssa olinkin varovaisempi ja sulatin suklaan todella miedeolla lämmöllä ja hämmensin seosta koko ajan. Lisäsin kerman ja suklaan samaan aikaan astiaan ja lisäsin lopuksi seokseen vielä hieman lisää kermaa kun näytti, että suklaakuorrute jää liian jähmeäksi. Lisätty kerma on hyvä olla lämmintä!!! :)

Vadelmahillon sijaan voit kokeilla täytteeksi halutessasi vaikka myös aprikoosihilloa.

Suklaakoristeet pursotin sulatetusta tummasta suklaasta leivinpaperin päälle ja laitoin hetkeksi aikaa pakkaseen jähmettymään.

Makoisaa perjantaita!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti