maanantai 1. joulukuuta 2014

Joulukalenteri 1. luukku Kinuskisuklaaleivokset

Joulukuu pyörähti taas käyntiin ja Marian Herkkupuodin joulukalenteri makoisine resepteineen odottaa herkkujen ystäviä. Ensimmäisestä luukusta löytyy todella makoisa herkkusuiden unelmaresepti. Tässä leivoksessa on ihanan rapea hieman vaniljainen pohja, mehevä kinuskinen sydän ja pirteä appelsiinisuklainen kuorrute. 


Idea tähän reseptiin on lähtöisin ihanasta Carla Bardin ja Ting Morrisin leivontakirjasta nimeltä Suklaa suuri herkkukirja. Siinä muuten ihan mielettömän upea kirja suklaaherkuista innostuneille, lämpimästi suosittelen! :) Kysyessäni ideoita viikonloppuna poikien synttäreillä tämän herkun nimeen tuli niitä todella paljon. Samoin facebookin kautta sain ihania nimi-ideoita, mm. Kreivittären Viettelys! ja kuvailuna: "Mehevä, rapeus ja kuohkeus samassa suupalassa. Täydellinen herkkupalan aatelinen." Palan koon voi valita ihan oman maun mukaan, mutta itse leikkasin nämä 2x2cm pieniksi suupaloiksi, joita voi hyvällä omallatunnolla ottaa vaikka muutaman kerralla.

KINUSKISUKLAALEIVOKSET:
Pohja:
250g voita
5 dl vehnäjauhoja (n.300g)
1,1 dl sokeria (n.100g)
2 tl vaniljasokeria

Kinuski:
4 dl kermaa
4 dl fariinisokeria
2 rkl maizenaa

Kuorrutus:
200g Marabou appelsiinikrokanttisuklaaata
75 g voita

Koristeeksi:
Dan sucker: Fudgepaloja, helmiä, strösseleitä tms

KINUSKISUKLAALEIVOKSET OHJE:
1. Sekoita pohjan aineet keskenään tasaiseksi massaksi ja levitä pohja tasaisesti leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan. Pistele pohjaan reikiä haarukalla tasaisin välein.
2. Paista pohja ensin n.5 min 200°C:ssa, jonka jälkeen paista pohjaa 170°C:ssa n.20 min tai kunnes pohja on saanut hieman väriä. Nosta pohja jäähtymään.
3. Pohjan paistuessa kiehauta kermaa ja fariinisokeria n.20 min ja lisää lopuksi maizena. Nosta valmis kinuski jäähtymään hetkeksi.
3. Lisää vielä hieman lämmin kinuski hieman jäähtyneen pohjan päälle.
4. Anna pohja jäähtyä täysin ja laita jääkaappiin.
5. Koristele jäähtynyt pohja pursottamalla päälle keskenään sekoitettu suklaa ja voi. Koristele.
6. Anna olla hetkisen huoneenlämmössä ja leikkaa paloiksi terävällä kuumalla veitsellä.
Valmis koristeltu leivoslevy

VINKKEJÄ:
Tein leivokset tällä kertaa 31cm x 23cm olevaan suorakulmion muotoiseen vuokaan.

Laitoin pohjan jäähtymään kinuskin lisäämisen jälkeen terassille, että se jäähtyi nopeasti ja annoin olla siellä n.3h ennen suklaan levittämistä päälle. Näin kinuski on jo ehtinyt jäähtyä ja napakoitua ja kun suklaan pursottaa kylmän kinuskin päälle ja antaa olla hetken aikaa, suklaa kovettuu melko nopeasti ja piiraan voi leikata siististi sopiviksi paloiksi. Leivokset on siis hyvä leikata ennen kuin suklaa menee jääkaappiin, koska näin saat leikkauspinnasta kauniimman.


4 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos. Näiden nimi voisi olla vaikka Tero ja Konsta! ;) Ihana Eeli!!! <3

      Poista
  2. Hei, löysin tänne VillaVaahtokarkin vinkistä. Ihana blogi. Tätä kalenteria jään seuramaan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Kamomilla! Ihana kuulla! :) Iloista joulun odotusta! :)

      Poista