keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Joulukalenteri 3. luukku - herkulliset kakkupallot


Nämä herkulliset kakkupallot ovat ehkä hieman aikaa vieviä tehdä, mutta maku kyllä palkitsee tekijän. Näissä kakkupalloissa olen käyttänyt mariannecrunchia, pätkistä ja mangorahkaa, sekä raastettua appelsiinia tuomaan raikkautta tähän herkkuun. Lieneekö tuo appelsiini mielestäni jotenkin jouluinen hedelmä, koska sitä niin moneen jouluiseen herkkuun tykkään lisätä. :)


Lisäksi näin lapsiperheen äitinä täytyy sanoa, että nautin siitä, että näiden herkkujen tekemiseen ei tarvitse käyttää mitään äänekästä konetta vaan taikinan tekeminen onnistuu ihan käsipelillä. Ja toki näihin voi lisätä myös halutessaan tikun ja tehdä näistä kakkutikkareita, mutta itse tein tällä kertaa palloista pieniä ja somia, että niitä syödessä ei iske ähky. ;)

KAKKUPALLOT:
100g voita
1 ¼ dl mangopassion tuoremehua
2 ½ dl vehnäjauhoja
2 ½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl soodaa
1 dl kreikkalaista maustamatonta jogurttia
1 muna
100g marianne crunchia
100g pätkistä raastettuna
1 appelsiinin raastettu kuori 

Kakkutaikinaan lisätään 1 purkki (200g) mangorahkaa (löytyy Lidlistä)

Kuorrutukseen: Candy meltsejä, valkosuklaata tai maitosuklaata.
Koristeluun: Sokerirakeita, strösseleitä, kimalteita, lumihiutaleita tms..

Itse käytin tällä kertaa koristelussa Dr Oetkerin sinistä kimalleraetta, valmiita lumihiutaleita ja ihania pieniä kinuskipalloja, jotka tilasin Hollannin maalta De leukste arten shopista. Siinä oiva nettikauppa innokkaille leipureille, tuotteet tulevat noin viikossa ja hinnat ovat vähintäänkin kohtuulliset. :)

KAKKUPALLOT OHJE:
1. Sulata voi kattilassa ja lisää mukaan tuoremehu.
2. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet.
3. Lisää jogurtti.
4. Lisää muna ja sekoita taikina tasaiseksi.
5. Paista 175°C:ssa n. 25-30 min tai kunnes pohja on kypsä.
6. Anna pohjan jäähtyä. Murenna pohja ja lisää joukkoon rahka ja sekoita taikina tasaiseksi.
7. Pyörittele pieniä kakkupalloja. (Tein tällä kertaa todella pieniä palloja, ne olivat suloisia ja ihania pieniä herkkupaloja.)
8. Anna pallojen olla jääkaapissa pari tuntia tai vaikka yön yli.
9. Sulata mikrossa Candy meltsejä pieni erä (vajaa kahvikupillinen) ja lisää joukkoon n.1 tl kasvisrasva Criscoa ja sekoita tasaiseksi. Candymeltsiä voi sulattaa myös uudemman kerran mikäli massa jäähtyy liikaa ja tulee liian jäykäksi.
10. Koristele välittömästi Candymeltsillä kuorrutettu kakkupallo ja laita kuivumaan.

VINKKEJÄ:
Paistoin pohjan 31cm x 23cm vuoassa.

Crisco tekee candymeltsistä hieman lievempää ja se levittyy tällöin paremmin kakkupallojen päälle, toki voit päällystää myös ilman sitä, mutta tällöin massa on melko tahmeaa ja jäykkää.

Candy meltsillä kokeilin päällystää ensimmäisen kerran Koko Suomi leipoo kahdeksannessa jaksossa, jossa teimme kakkutikkareita ja meinasi kyllä itku päästä. Kisassa todettua: Candymeltseihin EI voi sekoittaa mitään nestemäistä väriä, massa paakkuuntuu eikä sitä voi levittää. Myöskään voi ei toimi "lieventeenä". ;) Testattua tuli kaikenlaista muutakin hätäpäissään ja onni oli, että sain lopulta kolme kissatikkaria valmiiksi. Loput tikkareista päädyin päällystämään suosiolla suklaalla, joka oli huomattavasti helpompaa. Mutta nyt kotona kun testasin uudelleen kakkupalloja niin tykkäsin Candy meltsistä tosi paljon, koska se kuivui nopeasti ja siitä sai halutessaan joko rosoisen tai tasaisen pinnan. Itse tykkäsin tuosta rosoisesta jäljestä tällä kertaa.

Laitoin jokaiseen palloon hammastikun, pyöräytin kahvikupissa, tasoittelin säännöllisen epätasaiseksi lusikalla, tiputtelin liiat kuorrutteet pois, koristelin pallon strösseleillä ja laitoin sen kuivamaan hetkeksi aikaa talouspaperitelineessä olevan talouspaperin väliin ja nostin muutaman hetken kuluttua takaisin vuokaan. (vain mielikuvitus on rajana mihin kakkupallon hammastikun kera voi tökätä kuivumaan, styroksikin voisi olla hyvä idea, mutta sitä ei nyt sattunut olemaan lähistöllä.)

Minulla oli käytössä 4-5 hammastikkua, joten sen verran vei tikkareiden kuivuminen minulla tällä kertaa.

2 kommenttia:

  1. Herkun näköisiä! Ja tuo linkki-vinkki oli vähän liiankin hyvä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Jenni! Tuo on ollut kyllä hyvä nettikauppa! Sokerimassatkin siellä on huiman paljon edullisempia ja itse olen tilannut sieltä noita Satin Icen 10kg:n purkkeja, ja kyllä paljon muutakin... Suosittelen! :)

      Poista