sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Gluteeniton, maidoton ja munaton suklaakakku


Vegekakku_kuva_3
Koristeelliset kakut-lehden blogin tämän kertaisen postauksen aiheena oli jokin herkku, jossa olisi huomioitu erityisruokavaliot. Päädyin siis tekemään tällaisen moniallergisille sopivan suklaisen kakun. 

Tämä kakku on munaton, gluteeniton ja maidoton kahvipöydön herkku, joka sopii niin vegaanille kuin keliakikolle. Etsiskelin aikanaan tällaista reseptiä ja muutaman hyvän löysinkin. Kookoskermaan tehty suklaaganache on herkullinen täyte ja kuorrutus tässä kakussa. Päällä on lisäksi koristeena kookoslastuja ja kuivattuja karpaloita ja goji-marjoja. Gluteenittomien jauhojen tilalla voit käyttää halutessasi vehnäjauhoja, jos kakun ei tarvitse olla gluteeniton. Alkuperäisen ohjeen löysin täältä, joka puolestaan oli löytänyt sen täältä. :)

GLUTEENITON, MAIDOTON JA MUNATON SUKLAAKAKKU:
3 ¼ dl Gluteenitonta jauhoseosta
3 rkl Kaakaojauhetta (tummaa)
1 tl Ruokasoodaa
Ripaus suolaa
2 tl Vaniljasokeria
2 ¼ dl Sokeria
0,6 dl Ruokaöljyä
2 ¼ dl Kahvia (voit käyttää halutessasi kahvin tilalla myös vettä tai vaikkapa omenamehua)
1 rkl Valkoviinietikkaa

SUKLAA-KOOKOS-GANACHE
120g Tummaa suklaata (maidoton)
1,3 dl Kookoskermaa
Lisää halutessasi 2 tl vaniljasokeria

OHJE:
1. Sekoita keskenään gluteeniton jauhoseos, kaakaojauhe, vaniljasokeri, sooda ja suola.
2.  Sekoita keskenään sokeri, ruokaöljy, valkoviinietikka ja kahvi.
3. Lisää nesteseos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
Sekoita taikinaa niin vähän kuin mahdollista!
4. Paista 180°C:ssa  n.20-25 min.
S
5. Anna pohjan jäähtyä täysin ennen kakun kokoamista. Puolita jäähtynyt pohja.
6. Valmista suklaakookosganache jäähtymään jääkaappiin.
7.  Kokoa ja koristele kakku.
vegekakku_ohje_2

Suklaakookosganachen valmistus:
1. Lämmmitä kookoskerma kattilassa.
2. Lisää pilkotut suklaat lämpimään kermaan.
3. Sekoita seos tasaiseksi.
4. Anna ganachen jäähtyä n. 20min jääkaapissa tai kunnes se on sopivaa levitettäväksi kakun päälle.
Vegekakku_ohje_3

KAUPPALISTA:
Gluteenitonta jauhoseosta
Kaakaojauhetta
Soodaa
Suolaa
Sokeria
Ruokaöljyä
Kahvia
Vaniljasokeria
Omenaviinietikkaa
Tummaa suklaata (maidoton)
Kookoskermaa

VINKKEJÄ:
Paistoin kakun suorakaiteen muotoisessa vuossa, joka on mitoiltaan 23cm x 31cm. Paistamiseen käy hyvin myös vaikka kaksi saman kokoista pyöreää vuokaa.

Suklaaganachea voi tehdä hyvin myös kaksinkertaisen annoksen!

Ganachen jäähdyttämisen kanssa kannattaa olla tarkkana, ettei siitä tule liian jämäkkää, koska tällöin se on hieman hankalaa levittää kakun pinnalle.

Ganachessa käytin suklaana CoCoVi:n Super choco goji raakasuklaata, joka on maidoton. Vaihtoehtoisesti ganachessa voisi käyttää vaikka saman valmistajan mintun makuista raakasuklaata. Näitä suklaita saa ainakin yleensä luontaistuotekaupoista.

Toinen herkullinen suklainen gluteeniton, munaton ja tarvittaessa myös maidoton kakkuohje löytyy blogistani täältä. Tämä ohje on lähtöjään Kinuskikissan blogista ja alkuperäinen ohje löytyy täältä.
Gluteeniton_kuva
Vinkkejä kananmunan korvaamiseen leivonnassa löytyy puolestaan sekä KotiliedeltäMyllynparhaalta ja Kotikokin keskustelupalstalta.

1 kommentti:

  1. Hei! Kiitos parhaasta reseptistä! Siis toi eka, kookos-ganache-kakku. Olen kokeillut kaikenlaisia erikoisruokavaliopaakkelsseja, mutta tää on paras. Aika ruma on mun lopputulos mutta aina kaikki kehuu että ihanaa kakkua! Viimeksi ei ollut niin ruokavammaisia vieraita niin laitoin väliin kermavaahtoa ja hilloa ja sitten vasta onnenkyyneleet vuosikin :D Minusta tässä reseptissä on myös tosi tärkeetä kostutus :)

    VastaaPoista